Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami
75 min.
Ingredience
- 500gramůListové těsto
- Houbová směs
- 300gramůHouby čerstvé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2kusyRajčata
- 2špetkySůl mořská
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyCukr krupice
- Masová směs
- 800gramůHovězí svíčková
- 3kusyŠalotka
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžíceWorcester (worcesterská omáčka)
- 1lžičkaPovidla švestková
- 2lžícePetržel - nať
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2stroužkyČesnek
- Na potření
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1127 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
53 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Falešnou hovězí svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné menší plodnice hub (žampiony nebo hříbky) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku a česnek očistíme a pokrájíme na tenké plátky.
- 2V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme maso, které zprudka restujeme 1 minutu. Maso mírně osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, přimícháme lžíci worcestrové omáčky, lžičku švestkových povidel a lžíci kukuřičného škrobu. Promícháme a jakmile je směs hustá, odstavíme z plotny.
- 3V pánvi na rozpáleném oleji s máslem krátce, asi 1 minutu orestujeme plátky hub. Pak je osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a odstavíme z plotny. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přimícháme k masu. Rajčata omyjeme, osušíme nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, dáme je na mělký talíř a osolíme, opepříme a pocukrujeme.
- 4Na pomoučeném vále rozdělíme plát listového těsta na tři díly. Každý díl vyválíme na placku velkou jako dortová forma. První díl položíme do formy a okraje pomocí prstů vytlačíme asi 1 cm na stěnu formy. Na těsto rozložíme masovou směs a 2/3 hub. Zakryjeme druhým plátem, na který poklademe zbytek hub. Mezi ně položíme plátky rajčat. Na tuto vrstvu položíme poslední plát těsta. Okraje těsta opatrně zatlačíme dovnitř (můžeme si pomoci tupým nožem), povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a dáme do předehřáté trouby péct.
- 5Pečeme při při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečený koláč necháme mírně vychladnout - podáváme teplý i studený.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.