Slaný rajčatový koláč
78 min.
Ingredience
- náplň
- 1,2kilogramyRajčata
- 1lžíceCukr krupice
- 1lžičkaPepř bílý
- 1,5lžičkySůl
- 2lžíceOlej olivový
- 2kusyŠalotka
- 2kusyČesnek
- 0,5lžícePetržel - nať
- 0,5lžícePažitka
- 360gramůMozzarella
- 5kusůŽampiony čerstvé
- 2špetkySůl mořská
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2lžíceOlej slunečnicový
- těsto
- 140gramůMouka pšeničná hladká
- 1,5špetkySůl
- 120gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 2lžíceMinerální voda perlivá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
815 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
49 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
7 g
Cukr
18 g
Postup přípravy
- 1Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
- 2Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
- 3Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
- 4Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto potřeme rozšlehaným, osoleným vajíčkem, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
- 5Cherry rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny, dáme je do mísy, posypeme 1 lžíci cukru, 1 lžičkou bílého pepře a 1,5 lžičkou soli.
- 6Promícháme je s 2 lžícemi oleje a dáme do zapékací mísy kterou dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme za občasného promíchání 35-40 minut.
- 7Mezitím připravíme ostatní ingredience: očistíme šalotku s česnekem. Šalotku pokrájíme na tenké plátky, česnek posekáme nadrobno. Omytou petrželovou nať a pažitkou nakrájíme nadrobno. Sýr Mozzarellu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější plátky.
- 8V pánvi na olivovém oleji restujeme asi 1 minutu šalotku s česnekem. Přidáme žampiony, promícháme, osolíme 2 špetkami soli a ochutíme 2 špetkami černého pepře. Společně restujeme další minutu.
- 9Na koláčový korpus upravíme upečená rajčata, na ně poklademe cibuli s žampióny a nakonec po celém koláči poklademe plátky Mozzarelly.
- 10Koláč dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut, jen do doby, až se nám roztopí sýr.
- 11Koláč nakrájíme a podáváme teplý.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.