Slaný tvarohový koláč se žampiony
80 min.
Ingredience
- 200gramůMouka žitná celozrnná předměřická
- 1,5lžičkySůl
- 80gramůMáslo čerstvé
- 0,5decilitrVoda pitná
- 100gramůTvaroh jemný
- 250gramůŽampiony čerstvé
- 0,5lžíceCitronová šťáva
- 3kusyCibulka jarní
- 2kusyČesnek
- 1lžíceKerblík
- 150gramůAnglická slanina
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2kusyVaječný bílek slepičí
- 100gramůSýr Eidam cihla 30%
- 2lžíceKečup
- 5lžicOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
546 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
48 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme celozrnnou mouku, sůl (1 lžičku), máslo a vše promícháme na drobenku. Pak přidáme vodu, 100 g tvarohu a vypracujeme důkladně těsto. Zpracujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 30 minut do chladničky. Připravíme si dortovou rozpínací formu, kterou vytřeme 2 lžícemi oleje.
- 2Očištěné, omyté a osušené žampiony pokrájíme na plátky, dáme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou. Jarní cibulky a česnek očistíme. Omyté cibulky nakrájíme na tenká kolečka, česnek na tenké plátky. Kerblík omyjeme a drobně pokrájíme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Anglickou slaniny pokrájíme na proužky.
- 3V pánvi si na oleji (3 lžíce) krátce osmažíme slaninu, přidáme česnek, cibuli a houby. Promícháme, společně smažíme asi 2 minuty, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 5 minut. Ochutíme (0,5 lžičky) solí, pepřem, přimícháme kerblík. Když žampionová směs vychladne, přimícháme žloutek, nastrouhaný tvrdý sýr a zamícháme vyšlehaný sníh.
- 4Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku, kterou formu vyložíme. Okraje placky vyzdvihneme asi 2-3 cm na okraj formy.
- 5Na těsto rozetřeme žampionovou směs a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 35-40 minut dozlatova.
- 6Před podáváním koláč pokapeme pikantním kečupem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.