Slávky marinieres
60 min.
Ingredience
- Bramborové hranolky
- 900gramůBrambory
- 1špetkaSůl
- 0,5litrOlej rostlinný
- Na dochucení
- 250mililitrůMajonéza
- 2kusyCitrony
- 2kusyŠalotka
- 150mililitrůVíno bílé
- 2lžícePetržel - nať
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 900gramůMušle slávky
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1966 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
179 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
8 g
Cukr
573 mg
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme, nakrájíme na 1 cm silné hranolky a ve velkém hrnci nebo v hrnci fritovacím naplněném do třetiny rostlinným olejem rozehřátým na 140 °C je 5-6 minut smažíme dozlatova. Zbavíme je nadbytečného tuku pomocí papírových utěrek.
- 2Slávky očistíme kartáčkem, odstraníme z nich byssová vlákna a ty, které mají poškozenou schránku nebo které se ani po ostrém klepnutí na ni neuzavřou, nepoužijeme. Ty očištěné dáme do velkého hrnce společně se šalotkami, bílým vínem a česnekem a přiklopené vaříme 3-4 minuty při vysoké teplotě. Během vaření několikrát potřeseme hrncem a zkontrolujeme, zda se slávky otevírají. Ty, které se za celou dobu vaření neotevřely, vyhodíme. Do zbylých přidáme petrželku, sůl, pepř a hrnec odstavíme.
- 3Zvýšíme teplotu oleje na 190 °C, hranolky ještě 2-3 minuty dosmažíme, opět zbavíme nadbytečného tuku, osolíme a rozdělíme do 4 misek.
- 4Slávky rozdělíme do 4 hlubokých talířů, pokrm ještě doplníme klínky citronu k ochucení slávek, majonézou na hranolky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.