Slávky v těstíčku
45 min.
Ingredience
- Bylinková majonéza
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaOcet vinný
- 2lžíceBylinky čerstvé - svazek
- 225mililitrůOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaHořčice
- 2stroužkyČesnek
- Těstíčko
- 1špetkaSůl
- 225mililitrůPivo světlé 12% 4,5% obj.
- 1kusVejce slepičí
- 180gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusPetržel - nať
- 900gramůMušle slávky
- 1kusCitrony
- 4lžíceOlej rostlinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
990 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
72 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
3 g
Cukr
179 mg
Postup přípravy
- 1V misce smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vejce, polovinu množství piva a šleháme, dokud nevznikne hladká hmota. Pak opatrně vmícháme zbytek piva. Vzniklé těstíčko na půl hodiny odložíme.
- 2Opláchneme a kartáčkem očistíme slávky a odstraníme z nich byssová vlákna. Ty, které jsou otevřené, nepoužíváme. Očištěné slávky vaříme na silném ohni 3-4 minuty ve velkém hrnci s malým množstvím vody. Po 4 minutách hrnec odstavíme a ty, které zůstaly zavřené, vyhodíme. Slijeme tekutinu, slávky necháme vychladnout a hned, jak je to možné, vyloupeme je ze skořápek.
- 3Pak smícháme žloutek, hořčici, ocet, bylinky, česnek, sůl, pepř a vše rozmixujeme do pěny. Stále mixujeme a postupně přidáme nejprve po kapkách, a až hmota začne houstnout, můžeme přilévat olivový olej. Vznikne nám majonéza. Pokud je moc hustá, naředíme ji horkou vodou. Pak dáme do misky a odložíme.
- 4Na pánvi nebo ve fritovacím hrnci rozpálíme olej na 190 °C, postupně namáčíme slávky v těstíčku a 1-2 minuty smažíme dozlatova. Osmažené zbavíme přebytečného tuku pomocí vrstvy papírových utěrek.
- 5Podáváme horké s bylinkovou majonézou, obložené přepůlenými kolečky citronu a ozdobené snítkami petrželky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.