Slepice zadělávaná na houbách
210 min.
Ingredience
- 1kusŠalotka
- 7,5gramůMáslo čerstvé
- 100gramůHříbky čerstvé
- 2lžíceDolin - Vermouth
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 0,25gramPetržel - nať
- Bešamelová omáčka [2846]
- 0,25kusBobkový list
- 0,5kusCibule
- 0,75kusHřebíček
- 7,5gramůMáslo čerstvé
- 0,25špetkaMuškátový oříšek
- 0,25špetkaPepř bílý
- 12lžicSmetana 12% (konzumní)
- 0,25špetkaSůl
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 125mililitrůMléko polotučné
- Slepičí bujón [28675]
- 0,25lžíceBazalka
- 50gramůCeler bulvový
- 0,25lžíceCeler - nať
- 0,5kusCibule
- 0,25lžíceLibeček
- 50gramůMrkev kořen
- 0,25lžičkaPepř černý celý
- 25gramůPetržel kořen
- 0,25lžícePetržel - nať
- 37,5gramůPórek
- 0,25kilogramSlepice
- 0,25lžíceSůl
- 0,25lžíceTymián čerstvý
- 0,62decilitrVíno bílé
- 0,25litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
709 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
21 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Bešamelová omáčka [2846]:
- 2Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
- 3Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, potom cibuli vyjmeme. Můžeme ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 5Slepičí bujón [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel i pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř, sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 7Když je maso měkké, vývar scedíme. Čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, využijeme ho k přípravě slepice na houbách.
- 9Oloupeme šalotku, nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme máslo, necháme na něm pokrájenou šalotku zesklovatět. Poté přidáme očištěné a na plátky pokrájené hřiby, podusíme, přilijeme vermut. Podušené houby vložíme do již připravené bešamelové omáčky, promícháme.
- 10V misce rozšleháme žloutky ve smetaně, přimícháme je do bešamelu. Ten prohřejeme, ale už nevaříme, pokrájené kousky slepice přelijeme bešamelovou omáčkou s houbami. Před podáváním ještě posypeme na drobno nasekanou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.