Slepice zadělávaná v hrášku a na krevetách
210 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 30gramůMáslo čerstvé
- 200gramůHrášek
- 3lžíceVývar slepičí
- 150gramůKrevety tygří - loupané
- 125mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 50 g Kopr čerstvýBešamelová omáčka [2846]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCibule
- 3kusyHřebíček
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř bílý
- 12lžicSmetana 12% (konzumní)
- 400gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 500mililitrůMléko polotučné
- Slepičí bujón [28675]
- 1lžíceBazalka
- 200gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 1lžíceLibeček
- 200gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 150gramůPórek
- 1kilogramSlepice
- 1lžíceSůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 2,5decilitryVíno bílé
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
746 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
26 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
8 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Bešamelová omáčka [2846]:
- 2Máslo rozehřejeme, přidáme mouku, opražíme světlou jíšku, poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu. Vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem, přibližně 15 minut povaříme, následně cibuli vyjmeme.
- 3Můžeme omáčku ještě dochutit, pro zjemnění přilijeme smetanu, na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 5Slepičí bujón [28675]:
- 6Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek opláchneme, pokrájíme na menší kousky, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, následně hned snížíme teplotu, polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
- 7Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme z kostí, můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.
- 9Do kastrolu vložíme máslo. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky, vložíme do kastrolu a necháme zesklovatět. Poté přidáme hrášek a 3 lžíce slepičího bujónu, dusíme ještě přibližně 5 minut. Následně přilijeme bešamelovou omáčku, vmícháme krevety a na kousky nakrájené maso z uvařené slepice.
- 10V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky. Omáčku už jenom prohřejeme, ale nevaříme. Podáváme posypané na jemno nasekaným koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.