Slovenská bílá fazolová polévka
85 min.
Ingredience
- 100gramůFazole bílé
- 50gramůKroupy ječné
- 1,5lžičkySůl
- 1lžičkaMajoránka
- 3stroužkyČesnek
- 1kusCibule
- 80gramůSlanina vepřová
- 200gramůKlobása uzená
- 1lžícePetržel - nať
- 1lžíceCeler - nať
- 0,5lžíceLibeček
- 0,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,35litryVoda pitná
- 1lžičkaSádlo škvařené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
363 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
17 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Malé bílé fazole den předem přebereme, promyjeme, dáme do hrnce a namočíme do 2,5 dl vody.
- 2Druhý den vodu z fazolí slijeme, přidáme dobře promyté kroupy, přilijeme 1 litr vody, přidáme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a společně pomalu vaříme doměkka, přibližně 1 hodinu. Občas polévku promícháme.
- 3Mezitím očistíme česnek s cibulí. Cibuli nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky a domácí uzenou klobásu nakrájíme na kolečka. Omyjeme snítku petrželové a celerové natě a malou snítku libečku. Bylinky svážeme a vložíme do polévky. Po 20 minutách vaření je vyjmeme.
- 4V pánvi si rozehřejeme slaninu a vysmažíme ji na zlaté škvarky. Opatrně je vyjmeme a odložíme do misky. Na omastek dáme cibuli, kterou zpěníme, přimícháme k ní hladkou mouku a usmažíme růžovou jíšku. Přimícháme papriku, pepř, jíšku s cibulkou zředíme 1 dl studené vody a vymícháme ji dohladka. Za stálého míchání jíšku zavaříme do polévky, přibližně 20 minut před dovařením.
- 5V druhé pánvi rozpálíme trošku sádla (lžičku), na kterém si osmažíme kolečka klobásy, poté ji vložíme do polévky a vaříme přibližně 15 minut.
- 6Ke konci vaření přidáme prolisovaný česnek, slaninové škvarky, polévku dochutíme solí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.