Slovenský hovězí guláš
70 min.
Ingredience
- 750gramůHovězí maso přední
- 5lžicOlej rostlinný
- 1kusCibule
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaNové koření celé
- 1špetkaBobkový list
- 1špetkaTymián sušený
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 1hrstMouka pšeničná hladká
- 1,5decilitryHovězí vývar základní
- 1lžíceHořčice
- 1decilitrSmetana 12% (konzumní)
- 1lžičkaCukr krupice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
624 kcal
Bílkoviny
49 g
Tuky
27 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oškrábeme, omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kousky, polovinu na nudličky. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky.
- 2Na nudličky nakrájenou zeleninu uvaříme v solené vodě, měkkou ji přecedíme přes síto a necháme okapat.
- 3Ve velké pánvi rozehřejeme polovinu oleje a osmahneme na něm nakrájenou cibuli. Pak přisypeme polovinu nakrájené zeleniny, chvíli ji smažíme a přidáme kostky masa, které za stálého míchání prudce opečeme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, tymián a sůl. Vše pokropíme trochou octa, promícháme a necháme přikryté dusit. Během dušení občas mícháme a podle potřeby přiléváme vývar.
- 4Když je maso měkké, vyjmeme je z pánve, k šťávě přilijeme zbytek oleje, poprášíme moukou a zamícháme. Pak do šťávy ještě přidáme hořčici, smetanu, cukr a přilijeme další část vývaru. Dobře rozmícháme a necháme dalších 20 minut vařit. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby přilijeme vývar.
- 5Krátce před koncem vaření do omáčky přidáme uvařenou, na nudličky nakrájenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a octem, promícháme, vložíme zpět maso a vše necháme ještě chvíli povařit.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.