Smažené hřebenatky ve vinné smetanové omáčce s šafránem
70 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 150mililitrůVíno bílé
- 150mililitrůVývar rybí
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3lžíceOlej olivový
- 900gramůHřebenatka
- 1špetkaŠafrán
- 3lžičkyCitronová šťáva
- 2lžícePetržel - nať
- 150mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
208 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
10 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
295 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si hřebenatky. Odstraníme sval naproti jikrám a jikry oddělíme od masa. Maso i jikry pokrájíme na silnější plátky. Maso osušíme, opepříme a osolíme.
- 2Ve větším rendlíku svaříme vývar s vínem a šafránem. Pod poklicí vaříme zhruba čtvrt hodiny.
- 3V hlubší pánvi na oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme hřebenatky a za občasného obracení smažíme pět minut. Maso musí být průhledné. Dbáme na to, aby se maso nesmažilo dlouho, aby nebylo tuhé. Hřebenatky vyjmeme z pánve a dáme na mísu.
- 4Na výpek na pánvi vlijeme svařené víno s vývarem a šafránem a vařením zredukujeme na polovinu. Poté zašleháme opatrně smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
- 5Restované hřebenatky vložíme do omáčky, zakapeme citronovou šťávou, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
- 6Hřebenatky s omáčkou a posekanou petrželovou natí servírujeme horké s čerstvým pečivem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.