Směs z plodů moře a zeleniny
44 min.
Ingredience
- 500gramůMušle srdcovky
- 250mililitrůVíno bílé
- 1špetkaProvensálské koření
- 500gramůMořský ďas
- 4kusyMušle svatojakubské
- 2kusyŠalotka
- 1kusCuketa
- 1kusCeler řapíkatý
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř cayenský
- 1špetkaPepř černý mletý
- 300gramůKrevety tygří - loupané
- 1kusCibule
- 1špetkaŠafrán
- 500gramůMušle slávky
- 1kusMrkev kořen
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1stroužekČesnek
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5kusPetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
652 kcal
Bílkoviny
74 g
Tuky
20 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Slávky vypereme a očistíme, otevřené vyhodíme. Oloupanou cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Slávky s cibulkou, česnekem, provensálskými bylinkami a vínem vaříme v zakrytém hrnci asi 6-8 minut. Hotové mušle vyloupeme z ulit, ty, které se neotevřou během vaření, vyhodíme. Část jich necháme v ulitě. Vývar přecedíme přes síto a dáme stranou, mušle necháme na sítu.
- 2Mořského ďasa nakrájíme na kousky o váze asi 50 g. Jsou-li v hřebenatkách jikry, oddělíme je od svalu a dáme stranou. Maso rozpůlíme, krevety vyloupeme, zbavíme střívka, opláchneme a osušíme.
- 3Šalotku oloupeme, mrkev oškrábeme, cuketu omyjeme a vše nakrájíme na malé kostičky. Celerový stonek očistíme, opereme a nakrájíme na tenké plátky.
- 4V kastrolu rozehřejeme máslo a podusíme na něm zeleninu, pak přidáme kousky mořského ďasa a dusíme ještě 6 minut. Směs během dušení asi dvakrát obrátíme.
- 5Přidáme hřebenatky, krevety a vše zalijeme vývarem z mušlí. Přilijeme smetanu, rajský protlak, šafrán, sůl, pepře a necháme 4 minuty prohřát. Minutu před koncem vaření přidáme jikry a mušle ze síta. Mušle ponechané v ulitách slouží jako ozdoba.
- 6Podáváme posypané lístky koriandru nebo petrželky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.