Špenátová polévka s cejnem
99 min.
Ingredience
- Rybí vývar s fenyklem [29924]
- 1,5lžíceSůl
- 4kusyNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1litrVoda pitná
- 1lžícePetržel kudrnka
- 0,5lžíceBazalka
- 150gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 200gramůFenykl sladký - hlíza
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 150gramůMrkev kořen
- 0,5lžíceOregano čerstvé
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 150gramůPetržel kořen
- 0,5decilitrVíno bílé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 500gramůRybí hlavy
- 200gramůŠpenát listový čerstvý
- 1lžíceŘeřicha
- 1lžíceCitronová šťáva
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 600gramůCejn velký
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 1špetkaChilli koření mleté
- 2kusyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
580 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
35 g
Sacharidy
18 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Špenátové listy omyjeme a natrháme na menší kousky. Oloupaný česnek prolisujeme. Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. Filety z cejna omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kostky velikosti sousta.
- 2V hrnci na rozpáleném másle podusíme špenát, přimícháme česnek a kousky cejna, osolíme, opepříme citronovým pepřem, posypeme špetkou chilli, promícháme a dusíme asi 3-4 minuty. Pak přilijeme 1 litr rybího vývaru a vaříme 6 minut. Dochutíme solí, každou porci posypeme řeřichou a podáváme.
- 3Rybí vývar s fenyklem [29924]:
- 4Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
- 5Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
- 6V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
- 7Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.