Špenátová roláda s olivovým pestem a bylinkami
50 min.
Ingredience
- 450gramůŠpenát listový čerstvý
- 0,5lžičkaMuškátový oříšek
- 1lžícePažitka
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 50gramůSýr Parmezán
- 2kusyVejce slepičí
- 3lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2kusyArtyčoky
- 350gramůOlivy černé
- 50gramůRajčata sušená sterilovaná
- 50gramůPaprika mletá sladká
- 5lžicBazalka
- 180gramůSýr smetanový tavený 45%
- 2lžíceZakysaná smetana
- 2lžíceStrouhanka
- 3lžíceOlej olivový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
385 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
24 g
Sacharidy
38 g
Vláknina
19 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Několikrát dobře propláchnutý listový špenát doměkka podusíme, hodně vymačkáme a najemno posekáme. Nastrouháme muškátový oříšek, nadrobno posekáme pažitku a tymián, nastrouháme parmezán. Rozklepneme vejce, žloutky oddělíme od bílků.
- 2V míse důkladně promícháme špenát s tymiánem, pažitkou, šlehačkou, změklým máslem, žloutky a parmezánem, směs osolíme a okořeníme muškátem a pepřem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do špenátové směsi, kterou potom rozprostřeme do vymazaného a vysypaného pečícího plechu a povrch pevně uhladíme. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a při této teplotě pečeme 12-15 minut.
- 3Na vál rozložíme čistou utěrku, na kterou uložíme upečenou špenátovou placku a necháme ji vychladnout. Pára uvnitř přitom těsto udržuje jemné a formovatelné, takže se později při rolování nebude lámat.
- 4Uvaříme artyčoky, zbavíme je nepoživatelných částí, orestujeme a nakrájíme na plátky.
- 550 g černých vypeckovaných oliv, sušená rajčata, sušené papriky a 2 lžíce lístků bazalky nadrobno posekáme a dáme do mísy. Přidáme smetanový sýr, kysanou smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- 6Z vychladlého špenátového plátu odkrojíme přebytečné okraje a potřeme jej připravenou náplní. Povrch poklademe plátky artyčoků, opatrně srolujeme roládu, zabalíme ji do utěrky a dáme do ledničky na 6 hodin chladit.
- 7Potom připravíme olivové pesto: v mixeru rozmixujeme 300 g vypeckovaných černých oliv, 3 lžíce bazalky, 2 lžíce jemné strouhanky a 3 lžíce olivového oleje.
- 8Před podáváním roládu vyndáme z chladničky, necháme ohřát na pokojovou teplotu a pak nakrájíme na plátky silné asi 2 cm.
- 9Servírujeme s olivovým pestem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.