Srnčí kýta s kachními játry, zelenými fazolkami a žampiony
150 min.
Ingredience
- 800gramůSrnčí kýta
- 3kusyCibule
- 100gramůSlanina vepřová
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- 2lžícePaprikový protlak
- 3stroužkyČesnek
- 50gramůTymián čerstvý
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 1litrZvěřinový vývar
- 150gramůJátra kachní
- 150gramůFazolové lusky zelené
- 100gramůŽampiony čerstvé
- 200mililitrůZakysaná smetana
- 500gramůBrambory
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3lžíceHusí sádlo
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
869 kcal
Bílkoviny
78 g
Tuky
46 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
9 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Polovinu množství slaniny rozkrájíme na menší klínky a prošpikujeme jimi srnčí kýtu. Opepříme ji a osolíme a protáhneme kýtou ještě snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu.
- 2Ve větším kastrolu rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj druhou polovinu slaniny, kterou jsme předtím nakrájeli nadrobno. Nasekáme na menší kousky cibuli a vhodíme ji na sádlo. Počkáme, dokud cibule nezesklovatí. Pak k ní přidáme ještě prolisovaný česnek. Jakmile se v pokrmu česnek rozvoní, vložíme do kastrolu ještě dvě lžíce paprikového protlaku, mletou sladkou papriku a vše zalijeme zvěřinovým vývarem. Počkáme, dokud směs nezačne vřít. Pak přidáme ještě rozmarýn a tymián.
- 3Srnčí kýtu zprudka osmažíme po všech stranách na troše sádla a pak přidáme do vzniklé směsi. Přikryjeme maso poklicí a dusíme ho na mírném ohni dokud nezměkne, tedy až 90 minut. Ćas od času směs promícháme a maso obrátíme.
- 4Když se maso dusí, připravíme kachní játra a pokrájíme je asi na půl centimetru silné plátky. Vložíme na pánev na zbytek sádla a prudce je na něm orestujeme. Přidáme k nim zelené fazolky, ale neopékáme je, jenom počkáme, dokud se neprohřejí. Pak přidáme i na plátky pokrájené žampiony a také necháme prohřát. Osolíme.
- 5Ze směsi vyndáme hotové měkké maso. Opečená játra a prohřáté žampiony a fazolky vložíme do omáčky. Tu zalijeme zakysanou smetanou a opepříme.
- 6Srnčí kýtu rozporcujeme na plátky. Zalijeme omáčkou s játry, fazolkami a žampiony.
- 7Připravíme šťouchané brambory. Brambory uvaříme v osolené vodě, přidáme k nim cibulku, kterou jsme předtím osmahli dozlatova a vše prohřejeme. Nakonec brambory prošťoucháme a dolijeme tuk ze smažení cibulky. Podáváme jako přílohu k srnčí kýtě.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.