Staročeský kapr na černém pivu
70 min.
Ingredience
- 2,5litryVoda pitná
- 2lžíceCitronová šťáva
- 3lžičkySůl
- 1200gramůKapr obecný
- Na zahuštění
- 4lžícePerník
- 2lžíceDžem rybízový
- Vývar
- 2,5decilitryVoda pitná
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 5decilitrůPivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 1kusCibule
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1kusBobkový list
- 3kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 3kusyHřebíček
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 4lžíceŠvestky
- 3lžíceMed včelí
- 2lžíceOřechy vlašské
- 2lžíceOřechy lískové
- 3špetkySůl
- 2lžíceHrozinky
- 2lžíceMandle loupané
- 0,25kusCeler bulvový
- 1krajícChléb konzumní
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
855 kcal
Bílkoviny
61 g
Tuky
102 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
5 g
Cukr
15 g
Postup přípravy
- 1Očištěného, omytého kapra propláchneme vodou s citrónem a necháme okapat. Poté osolíme.
- 2Očistíme a omyjeme cibuli, mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji v hrnci na másle dorůžova. Přilijeme vodu s octem a černé pivo. Přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek, plátek chleba, omyté sušené švestky, med, vlašské a lískové ořechy. Zeleninu s ořechy vaříme 15-20 minut, poté vložíme na polovinu rozporcovaného kapra a při mírné teplotě vaříme 15 minut. Uvařeného kapra opatrně vyjmeme a dáme do druhého hrnce. Uchováme v teple.
- 3Vývar přecedíme do většího rendlíku a zahustíme nastrouhaným perníkem a džemem (rosolem) z černého rybízu. (Důležité je, aby džem byl pikantní, bez zrníček a slupek.) Vzniklou hustou omáčku dosolíme podle chuti, přidáme spařené, omyté hrozinky, pokrájené loupané mandle a necháme přejít varem.
- 4Porce kapra dáme na talíře, přelijeme omáčkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.