Staroruská ucha kalja z candáta
70 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyCandát obecný
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyCibule
- 4kusyBrambory
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1,5lžičkySůl
- 2kusyOkurky nakládané
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 10kusůPepř černý celý
- 3kusyBobkový list
- 1kusPórek
- 2lžičkyCitronová šťáva
- 1lžičkaEstragon
- 1špetkaŠafrán
- 1lžíceKopr čerstvý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
273 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
7 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly.
- 2Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.
- 3Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby.
- 4Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky.
- 5Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát.
- 6Polévku podáváme posypanou sekaným koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.