Studená husa v rosolu
290 min.
Ingredience
- 2lžíceSůl
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaPepř černý celý
- 100mililitrůKoňak
- 2kusyCibule
- 5stroužkůČesnek
- 3kusyMrkev kořen
- 500mililitrůVíno bílé
- 3kusyBobkový list
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- 1kusSalát hlávkový
- 4lžícePetržel - nať
- 1000gramůHusa domácí
- 400gramůVepřové koleno
- 300gramůMajonéza
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
803 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
68 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou husu zbavíme křídel a vykostíme ji. Křídla spolu s kostmi vaříme cca 2 hodiny v osolené vodě na vývar.
- 2Husu rozčtvrtíme, vepřová kolena nasekáme na kusy a obojí narovnáme střídavě do velkého kastrolu. Přidáme oloupanou mrkev, cibuli, česnek, bobkový list a kuličky pepře v plátěném sáčku. Zalijeme koňakem a vínem, dolijeme připraveným vývarem z kostí, osolíme, přiklopíme pokličkou.
- 3Z hladké mouky a dvou lžic vody připravíme lepkavé těsto, kterým pokličku kolem dokola přilepíme. Necháme jen asi 1 cm velký otvor pro únik páry.
- 4Pozvolna zahříváme na 99°C, poté necháme „táhnout“ přibližně 3 hodiny.
- 5Kastrol s husou necháme v místnosti cca 8 - 10 hodin, následně ho dáme na 12 hodin chladit do ledničky.
- 6Po sejmutí pokličky sebereme lžicí sádlo. Husu vyjmeme a nakrájíme na plátky, z čistého rosolu vytvoříme úhledné kousky.
- 7Na mísu klademe plátky husy, obkládáme kousky rosolu a salátovými listy.
- 8Podáváme s majonézou posypané petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.