Švestkové bramborové knedlíky s ořechy
52 min.
Ingredience
- 1kilogramŠvestky
- 300gramůCukr kostkový
- 2lžíceSkořice mletá
- 1lžičkaHřebíček mletý
- K uvaření brambor
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- K uvaření knedlíků
- 2,5litryVoda pitná
- 0,5lžíceSůl
- Na polití
- Ořechová směs
- 50gramůOřechy vlašské
- 30gramůMandle
- 25gramůStrouhanka
- 110gramůCukr krupice
- 1kusCukr skořicový
- 3lžíceMáslo čerstvé
- Těsto
- 750gramůBrambory
- 300gramůKrupice dětská
- 200gramůMouka pšeničná hrubá
- 1kusVejce slepičí
- 3gramyMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1092 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
23 g
Sacharidy
206 g
Vláknina
10 g
Cukr
42 g
Postup přípravy
- 1Zralé, nečervavé švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Místo pecky dáme do švestky malou kostku cukru. V misce rozmícháme mletou skořici s mletým hřebíčkem. Každou švestku s cukrem obalíme v připraveném koření.
- 2V pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, přisypeme nastrouhané vlašské ořechy a mandle, strouhanku a krátce směs osmažíme dozlatova. Přimícháme cukr, skořicový cukr a pánev s ořechy odstavíme z plotny.
- 3Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky a dáme vařit s litrem vody a lžičkou soli. Vaříme je doměkka přibližně 20 minut.
- 4Scedíme je a horké brambory hned dáme na pomoučený vál. Hned k nim přisypeme krupici a pomocí válečku je rozmačkáme dohladka. Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, sůl, hrubou mouku a těsto dobře propracujeme. Vál máme stále dobře pomoučený. Z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Rádýlkem z něj nakrájíme čtverečky (přibližně 7 x 7 cm). Na každý čtvereček těsta položíme švestku. Těsto dobře zabalíme a vytvarujeme kulaté knedlíky.
- 5V hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 0.5 lžíce soli. Knedlíky opatrně vhazujeme do vroucí vody, promícháme a vaříme asi 5-6 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou. Rozdělíme je na talíře, posypeme připravenou ořechovou směsí, polijeme roztopeným máslem a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.