Sytá polévka s brokolicí a kozím sýrem
150 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 2kusyMrkev kořen
- 500gramůTelecí kosti
- 2kusyČesnek
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůPšenice Špalda
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 200gramůBrokolice
- 1lžíceBazalka
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 4lžíceProtlak rajčatový
- 200gramůSýr kozí
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
810 kcal
Bílkoviny
71 g
Tuky
21 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V hrnci na rozpáleném másle orestujeme dozlatova omytá a osušená pšeničná zrna, pak k nim přidáme 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, krátce promícháme (dáme pozor, aby se nepřipálila) a zalijeme 1,2 litrem čistého telecího bujonu. Přivedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme poklicí a celkem pšeničné zrno budeme vařit 30 minut.
- 2Mezitím omyjeme brokolici, očistíme česnek, nahrubo nastrouháme polotvrdý kozí sýr a omyjeme bazalku s petrželkou.
- 3Česnek prolisujeme a přidáme do polévky, kterou dochutíme 3-4 lžícemi rajského protlaku, solí a černým pepřem. Růžičky brokolice dáme do polévky 10-12 minut před dovařením.
- 4Polévku podáváme posypanou bylinkami a nastrouhaným kozím sýrem.
- 5Telecí masový bujon [27974]:
- 6Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 7Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 8Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 9Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 10Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.