Telecí kližka s bylinkovou nádivkou
160 min.
Ingredience
- 700gramůTelecí kližka
- Ingredience k pečení masa
- 0,5decilitrOlej olivový
- 2decilitryVíno červené
- 2decilitryVoda pitná
- 4kusyCibule
- 2lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceCeler - nať
- 4kusyRajčata
- 50gramůProtlak rajčatový
- Kuřecí fáš
- 80gramůKuřecí stehna
- 80gramůKuřecí prsa
- 1kusVejce slepičí
- 2špetkySůl
- 5centilitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 5centilitrůKoňak
- 3lžíceBazalka
- 2lžíceMeduňka
- 1lžícePetržel - nať
- 80gramůMrkev kořen
- 80gramůCeler bulvový
- 70gramůPetržel kořen
- 2decilitryVoda pitná
- Na potření masa
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
602 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
28 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Připravíme kuřecí fáš: omyté a osušené kuřecí maso ze stehen a prsou pokrájíme na malé kousky a dáme do mixéru. Přidáme ještě vejce, sůl, smetanu a 5 cl koňaku. Vše rozmixujeme na menší kousky,
- 2přimícháme omyté a nadrobno pokrájené bylinky: bazalku, meduňku a zelenou petrželku. Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Zeleninu nakrájíme na tenké proužky. V rendlíku si přivedeme k varu 4 dl vody a zeleninu povaříme asi 2-3 minuty. scedíme ji, v misce ji rozmačkáme vidličkou a přimícháme do fáše.
- 3Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Snítky rozmarýnu, celeru a tymiánu omyjeme a svážeme nití. Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme, poté je nakrájíme na osminky.
- 4Telecí omytou a osušenou kližku ostrým nožem rozřízneme tak, že z kližky utvoříme plát. Osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Potom po celém plátu rozetřeme fáš a plát masa stočíme do rolády. Pevně maso převážeme provázkem - utvoříme váleček.
- 5V zapékací míse rozpálíme olej a maso z každé strany orestujeme dozlatova (přibližně 2-3 minuty z každé strany). K masu přidáme cibuli a společně ji restujeme s masem další 3-4 minuty. Přimícháme rajský protlak, červené víno, rajčata, svazek bylinek a vodu. Mísu zakryjeme a dáme do předehřáté trouby na 210°C. Maso pečeme přibližně 1.5 hodiny, během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem.
- 6Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky.
- 7Plátky masa na talířích přelijeme výpekem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.