Telecí krémová polévka
145 min.
Ingredience
- Telecí masový bujon
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyCibule
- 150gramůKedlubna
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 4kusyNové koření celé
- 1lžíceOlej olivový jedlý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 2kusyPetržel kořen
- 2lžícePetržel - nať
- 1,5lžičkySůl
- 600gramůTelecí maso přední
- 1,5litryVoda pitná
- 500gramůTelecí kosti
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyČesnek
- 250gramůTykev
- 2kusyCibule
- 100gramůBrambory
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžičkySůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1,5lžícePetržel kudrnka
- 2gramyMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 0,5lžičkaSkořice mletá
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
666 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
33 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
10 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Oloupanou a omytou mrkev s tykví pokrájíme na malé kousky. Oloupaný česnek a cibuli pokrájíme na tenké plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2V hrnci na másle zpěníme cibuli s česnekem, přidáme pokrájenou mrkev s tykví, promícháme a dusíme pod pokličkou 5 minut.
- 3Na zeleninu přilijeme 1 litr telecího bujonu, přidáme brambory, sůl, bílý pepř, muškátový oříšek, mletou skořici a vše pomalu vaříme 15 minut.
- 4Do hotové polévky přimícháme sladkou smetanu a vše rozmixujeme na jemné pyré.
- 5Každou porci krémové polévky posypeme petrželkou kudrnkou.
- 6Telecí masový bujon [27974]:
- 7Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
- 8Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
- 9Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
- 10Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
- 11Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.