Telecí polévka s kapary a zeleninou

145 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
678 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
25 g
Sacharidy
46 g
Vláknina
13 g
Cukr
10 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Zeleninu: brambory, mrkev, řapíkatý celer, květák, cibuli a pórek očistíme a omyjeme. Celer s pórkem a mrkví pokrájíme na tenká kolečka. Brambory pokrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, květák rozdělíme na malé růžičky. Omyté rajče rozkrojíme napůl. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
  • 2
    V pánvi na rozpáleném másle s olejem zpěníme cibuli, přidáme k ní postupně pórek, mrkev, celer, vše krátce (přibližně 5 minut), restujeme dozlatova. Zeleninu zalijeme 1 litrem čistého telecího bujonu. Když se začne polévka vařit, přidáme brambory s květákem, rajče, polévku ochutíme solí, mletým kmínem, celým barevným pepřem a 2 stroužky prolisovaného česneku. Polévku vaříme dalších 10 minut.
  • 3
    Mezitím nakrájíme na malé kousky 2 sardelové filety, které přidáme do polévky s 1 lžicí kapary a 2 cl Sherry brandy, přibližně 1-2 minuty před dovařením. Rajče před podáváním vyjmeme.
  • 4
    Polévku podáváme v miskách, každou porci posypeme lžičkou zelené petrželky.
  • 5
    Telecí masový bujon [27974]:
  • 6
    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
  • 7
    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
  • 8
    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
  • 9
    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
  • 10
    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.