Telecí s tuňákovým dipem
110 min.
Ingredience
- 1kusMrkev kořen
- 0,5kusCeler bulvový
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1lžíceCeler - nať
- 1lžíceLibeček
- 800gramůTelecí kýta
- 1,5lžičkySůl
- 1kusBobkový list
- 1,5litryVoda pitná
- 2decilitryVíno bílé
- 3lžíceKapary
- 3lžíceOlivy nakládané
- tuňákový dip
- 150gramůTuňák v oleji
- 3kusySardelové řezy
- 3lžíceLimetková šťáva
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1decilitrOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
764 kcal
Bílkoviny
70 g
Tuky
41 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Z cibule sloupneme jen vrchní slupku, oloupeme 2 stroužky česneku. Omyjeme snítku celerové libečkové natě.
- 2Telecí ořech (kýtu) omyjeme, vložíme do hrnce se zeleninou, solí, bobkovým listem, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu, pomalu povaříme, aby voda jen mírně probublávala. Vaříme přibližně 90 minut.
- 3Uvařené maso vyjmeme, dáme do misky. Zalijeme bílým vínem, přilijeme vývar. Maso musí být úplně ponořené. Mísu zakryjeme a vložíme do chladničky na 12 hodin.
- 4Druhý den připravíme tuňákový dip - omáčku. Do misky dáme konzervovaného tuňáka bez nálevu, filety ze sardelí, limetkovou šťávu, pepř, čerstvý žloutek a olivový olej. Směs mixujeme tak dlouho, až vznikne omáčka (dip) s konzistencí majonézy.
- 5Maso vyjmeme z nálevu a nakrájíme na tenké plátky. Rozdělíme ozdobně na talíře, doprostřed nalijeme lžící tuňákový dip, maso ozdobíme kapary, přidáme nakládané olivy s papričkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.