Terina se zeleninou a smetanovým krémem
75 min.
Ingredience
- 200gramůSalát ledový
- Smetanový krém
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1lžícePažitka
- 1stroužekČesnek
- 2decilitryJogurt bílý smetanový
- 1,5decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř bílý
- Zeleninová terina
- 200gramůMrkev kořen
- 200gramůBrokolice
- 200gramůKvěták
- 1litrVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 150gramůHrášek mražený
- 1,25decilitrySmetana 12% (konzumní)
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžíceHořčice
- 2špetkySůl mořská
- 1,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
391 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
25 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, brokolici a květák. V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a mrkev vaříme asi 8 minut. Sítem ji vyjmeme, necháme okapat a do vroucí vody vložíme květák, který povaříme 5 minut, vyjmeme a do vody vložíme brokolici, kterou vaříme jen 4 minuty. Vyjmeme a necháme okapat. Mražený hrášek vaříme jen 2 minuty. Poté scedíme, promyjeme vodou a necháme okapat.
- 2V misce rozkvedláme smetanu s vejci, hořčicí a mořskou solí.
- 3Pečící formu na terinu vytřeme máslem. Malé růžičky brokolice a květáku poskládáme na dno formy (růžičkami naspod) a zalijeme ji 1/3 rozkvedlaných vajec. Potom po celé ploše poklademe mrkev, kterou jsme nakrájeli na tenké, 2 mm silné plátky. První vrstvu mrkve pomocí lžíce zalijeme rozkvedlanými vajíčky, znovu položíme plátky mrkve, na ni navrstvíme hrášek a vše opatrně zalijeme rozkvedlanými vajíčky.
- 4Terinu dáme do předem vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme dorůžova přibližně 35 - 40 minut na středním roštu.
- 5Mezitím připravíme smetanový krém s bylinkami. Čerstvý kopr, petrželku a pažitku omyjeme. Kromě několika lístků petrželky bylinky drobně pokrájíme. Česnek prolisujeme. Omyjeme listy ledového salátu.
- 6Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, pokrájené bylinky, česnek, sůl a pepř. Krém důkladně vymícháme.
- 7Upečenou zeleninovou terinu necháme vychladnout, poté ji nakrájíme na plátky a rozdělíme na talíře. Každou porci ozdobíme listy salátu, smetanovým krémem s lístky petrželky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.