Těstoviny zapečené s párky a hořčicí
60 min.
Ingredience
- 450gramůPárky jemné
- 500gramůTěstoviny penne
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 2stroužkyČesnek
- 4lžíceVíno bílé
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceStrouhanka
- 75gramůMáslo nízkokalorické
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 40gramůSýr Gruyére
- 2lžičkyHořčice Dijonská
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř cayenský
- 2lžíceOlej olivový
- 40gramůSýr Parmezán
- 450mililitrůMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1198 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
64 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
5 g
Cukr
526 mg
Postup přípravy
- 1Nejdříve si nasekáme čerstvý rozmarýn, šalvěj a stroužky česneku a na 1 minutu dáme osmažit na rozpálený olivový olej. Potom přidáme nakrájené oloupané vepřové párky a smažíme dalších 10 minut, občas promícháme, přilejeme suché bílé víno a 2-3 minuty vaříme, trochu vína necháme vyvařit.
- 2Těstoviny ve tvaru mušlí uvaříme ve velkém množství vody, ne zcela doměkka, ale aby už nebyly tvrdé. Vodu z těstovin slijeme a přimícháme osmažené párky. Misku na zapékání (20x30 cm) vymažene 1 lžící másla, vysypeme 1,5 lžící strouhanky, vložíme těstoviny s párky a zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme zbytkem strouhanky a lupínky másla a v předehřáté troubě na 200°C zapékáme 15 minut. Aby povrch zhnědl, dáme zapékací misku na 3-4 minuty na rozpálený gril a grilujeme.
- 3Bešamelová omáčka - na mírném ohni z nesoleného másla a hladké mouky připravíme jíšku bez hrudek, odstavíme z ohně, přilijeme plnotučné mléko, stále mícháme, vrátíme zpět na oheň a za stálého míchání vaříme 3-4 minuty, dokud nepřejde varem. Potom přimícháme čerstvě nastrouhaný parmezán a sýr gruyère, dijonskou hořčici, špetku soli a kajenského pepře.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.