Trojbarevné lasagne
150 min.
Ingredience
- 500gramůLasagne
- 60gramůBazalka
- 2lžíceStrouhanka
- 3lžíceOříšky piniové
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- 35lžicSýr Parmezán
- Bešamelová omáčka
- 60gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hladká
- 500mililitrůMléko polotučné
- 2kusyVejce slepičí
- 35gramůSýr Parmezán
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- Rajčatová omáčka
- 1lžíceOlej olivový
- 2stroužkyČesnek
- 120gramůCibule
- 800gramůPassata (drcená rajčata)
- 1lžíceProtlak rajčatový
- Sýrová náplň
- 750gramůRicotta
- 35gramůSýr Parmezán
- 3gramyMuškátový oříšek
- 5gramůPepř černý mletý
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
802 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
39 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Zapékací mísu vytřeme rozehřátým máslem nebo olejem. Plátky těsta povaříme po 2-3 kusech ve slané vodě asi 3 minuty. Vyjmeme je a odložíme na vlhký ubrousek.
- 2Sýrová náplň: Sýr ricotta smícháme s parmezánem, muškátovým oříškem a pepřem.
- 3Rajčatová omáčka: Nakrájenou cibuli smažíme na oleji za občasného zamíchání asi 10 minut. Potom přidáme drcený česnek, ještě asi minutu smažíme. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak a přivedeme omáčku k varu. Průběžně promícháváme. Potom stáhneme oheň, za občasného zamíchání vaříme asi 15 minut do zhoustnutí.
- 4Bešamelová omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, odstavíme ji a postupně do ní vmícháme mléko. Omáčku potom znovu průběžně promícháváme a zahříváme, dokud nezačne houstnout. Odstavíme a vmícháme vejce. Potom zahříváme téměř k varu, vařit se však nesmí. Přidáme sýr, osolíme a opepříme.
- 5Rozehřejeme troubu na 200 °C. Na dno zapékací mísy rozložíme čtvrtinu plátků těsta, upravíme na ně třetinu množství náplně. Zasypeme bazalkou a polijeme třetinou množství rajčatové omáčky. Vrstvy střídáme, končíme plátky těsta.
- 6Na poslední vrstvu těsta dáme bešamelovou omáčku, povrch uhladíme. Posypeme jej směsí strouhanky, piniových oříšků, papriky a parmezánu. Pokrm zapékáme 45 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.