Velikonoční jehněčí polévka
130 min.
Ingredience
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 200gramůPetržel kořen
- 2kilogramyJehněčí hřbet
- 600gramůJehněčí vnitřnosti
- 4litryVoda pitná
- 1,5lžičkyPepř černý celý
- 7kusůNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 1lžičkaTymián sušený
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 4decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 1,3lžíceSůl
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 2lžícePetržel - nať
- 200gramůMrkev kořen
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 6kusůČesnek
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
797 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
62 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.
- 2Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.
- 3V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.
- 4Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.