Velikonoční polévka
60 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1kusCeler bulvový
- 2kusyPórek
- 1litrVoda pitná
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 3lžíceMangold
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusMrkev kořen
- 1kusSalát hlávkový
- 1stroužekČesnek
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 2krajíceChléb celozrnný pšenično-žitný
- 60gramůŠpenát listový čerstvý
- 4lžícePažitka
- 4lžícePetržel - nať
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaMuškátový oříšek
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
277 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
13 g
Sacharidy
34 g
Vláknina
5 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou zeleninu (mrkev, celer a pórek) nakrájíme nahrubo a dáme vařit do vody. Chléb (asi 2 krajíčky) nakrájíme na kostičky a na dvou lžících másla osmažíme dozlatova.
- 2Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a mouky – tu pak zalijeme prolisovaným (rozmixovaným) zeleninovým vývarem a povaříme.
- 3Omytý špenát, mangold a hlávkový salát nakrájíme na nudličky, česnek utřeme, cibuli, pažitku a petrželku nakrájíme nadrobno a vše přidáme do polévky. Polévku dokořeníme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- 4Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozšlehaným ve smetaně – polévku ještě zahřejeme, ale již nevaříme.
- 5Podáváme s chlebovými kostičkami, které nasypeme do polévky nakonec, aby se nerozmočily.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.