Vepřová kýta s brokolicí
75 min.
Ingredience
- 500gramůVepřová kýta
- 5stroužkůČesnek
- 8kusůBobkový list
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyPepř černý mletý
- 2lžíceSádlo škvařené
- 2lžičkyCukr krupice
- 200mililitrůBalsamico ocet
- 500mililitrůVývar drůbeží
- 1lžíceMáslo čerstvé
- Na brokolici
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
732 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
39 g
Sacharidy
35 g
Vláknina
7 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme 4 plátky. Do každého plátku uděláme dva zářezy a vložíme do nich oloupaný stroužek česneku a bobkový list. Maso osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném sádle z obou stran opečeme, až je maso zlatohnědé. Poté vsypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme balsamicem a odpařujeme zhruba minutu. Maso přelijeme polovinou vývaru a pod poklicí na mírnějším plameni dusíme asi 45 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. Maso přeložíme na talíř a držíme na teple. Do omáčky vmícháme máslo a chvilku vaříme.
- 2Souběžně připravíme brokolici. Rozebereme ji na růžičky a v polovině dávky vody necháme asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a asi 7 minut vaříme ve vodě osolené 0,25 lžičkou soli. Poté scedíme, necháme okapat a zakapeme 2 lžícemi olivového oleje. Oloupaný a rozdrcený česnek osmažíme na zbylém oleji, vložíme na něj brokolici, osolíme, opepříme a chvíli restujeme.
- 3Maso podáváme pokrájené na silnější kusy, obložené brokolicí a polité omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.