Vepřová ouška s bešamelem a bramborami
80 min.
Ingredience
- 600gramůVepřová ouška
- 1kusCibule
- 4stroužkyČesnek
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 200mililitrůVývar zeleninový
- 200gramůŠunka od kosti
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 20gramůMajoránka
- 0,5kusCitrony
- 100mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 8kusůBrambory
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 2lžíceSádlo škvařené
- 50gramůGouda
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 50gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1930 kcal
Bílkoviny
124 g
Tuky
142 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
12 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky.
- 2Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka.
- 3Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.
- 4Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.