Vepřová ouška s bešamelem a bramborami

80 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1930 kcal
Bílkoviny
124 g
Tuky
142 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
12 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Ve středním hrnci s vodou uvaříme vepřová ouška. Necháme je provářet asi půl hodiny, potom je hotová vyndáme. Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer). Vývar pak použijeme pro výrobu bešamelové omáčky.
  • 2
    Do kastrolu vložíme máslo a nadrobno nasekanou cibuli. Na másle ji necháme zesklovatět. Pak zaprášíme hladkou moukou a restujeme, aby vznikla světlá jíška. Oloupeme česnek a nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k vytvořené jíšce. Nastrouháme jeden muškátový oříšek a přidáme k cibuli a česneku, vše zalijeme vývarem z oušek, zasypeme majoránkou, vlijeme smetanu a vaříme za stálého míchání 20 minut, než vznikne hladká omáčka.
  • 3
    Nakrájíme šunku na kostky a orestujeme, potom ji nasypeme do bešamelu. Uvařená ouška i s chrupavkami pokrájíme na nudličky a také vložíme do bešamelu. Okořeníme a dochutíme citronovou šťávou.
  • 4
    Ve slupce asi 10 minut vaříme brambory. Pak z nich slijeme vodu, osolíme a vložíme do pekáčku, který jsme předtím vymazali sádlem. Na konci posypeme nastrouhaným sýrem, který necháme roztavit. Lehce osolíme zakysanou smetanu a poklademe na pečené brambory, které servírujeme jako přílohu k ouškům.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.