Vepřová pečeně po balkánsku
60 min.
Ingredience
- 800gramůVepřová kýta
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 4kusyFeferony
- 2stroužkyČesnek
- 150gramůSlanina vepřová
- 3lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 125mililitrůVoda pitná
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyPetržel kořen
- 1kusCeler bulvový
- 50gramůTymián čerstvý
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 250mililitrůVíno bílé
- 0,5lžičkaProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
813 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
54 g
Sacharidy
23 g
Vláknina
10 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Omytou a osušenou vepřovou kýtu osolíme a opepříme. Feferonky nakrájíme na nudličky. Špičkou nože děláme vpichy do masa a vkládáme do nich feferonky. Rozetřeme 2 stroužky česneku a potřeme jím maso. Potom kýtu obalíme v plátcích slaniny a zavážeme potravinářskou nití jako roládu.
- 2Vlijeme do pekáče olej, maso na něm opečeme ze všech stran a přidáme 125 ml vody.
- 3Předehřejeme troubu na 180 °C. Pekáč s masem vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Během pečení přeléváme maso šťávou.
- 4Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninové kostičky přidáme v polovině pečení k masu. Vložíme k masu ještě rajčatový protlak, tymián, rozmarýn a bílé víno.
- 5Hotové maso vyndáme z pekáče a necháme odpočinout.
- 6Šťávu přecedíme přes síto a podáváme s masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.