Vepřový pajšl se smetanou
145 min.
Ingredience
- 250gramůVepřové srdce
- 400gramůVepřové plíce
- 220gramůJátra vepřová
- 1kusVepřový jazyk
- 1,7litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 1kusBobkový list
- 5kusůNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceRozmarýn čerstvý
- 1lžíceSůl
- 100gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyCukr krupice
- 3špetkyPepř bílý
- 2lžičkyOcet kvasný lihový
- 5decilitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 75gramůMáslo čerstvé
- 75gramůSádlo škvařené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1351 kcal
Bílkoviny
63 g
Tuky
106 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut.
- 2Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky.
- 3V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku.
- 4Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.