Vlámský zvěřinový vývar s růžičkovou kapustou
180 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 200gramůMrkev kořen
- 250gramůKapusta růžičková
- 400gramůKančí maso
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaMajoránka
- 3lžíceVíno portské
- 1lžičkaKoření perníkové
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžíceKerblík
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
692 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
18 g
Sacharidy
39 g
Vláknina
13 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Kančí maso na guláš ( nejlépe nožina) pokrájíme na malé kostky. V hrnci rozpálíme olej a maso prudce dozlatova orestujeme. Pak je ochutíme solí, pepřem, majoránkou, červenou paprikou a zalijeme 1 litrem zvěřinového bujónu. Maso vaříme minimálně 30 minut.
- 2Mezitím očistíme růžičkovou kapustu, kterou dáme do polévky 10 minut před dovařením. Kerblík omyjeme a pokrájíme.
- 3Vývar před dokončením dochutíme 3 lžícemi portského vína, perníkovým kořením, solí a podáváme ozdobený lístky kerblíku.
- 4Zvěřinový bujon [28678]:
- 5Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 6Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 7V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 8Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 9Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.