Vývar s ovocným želé a jazykem
160 min.
Ingredience
- ovocná směs
- 3lžíceŽelé rybízové
- 2lžíceDžem rybízový
- 1lžíceŠťáva z růžových grepů
- 3lžíceVíno portské
- Zvěřinový bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 200gramůMrkev kořen
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 300gramůVepřový jazyk
- 1lžíceKerblík
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
694 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
23 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1V hrnečku si rozmícháme 3 lžíce želé z černého rybízu s 2 lžícemi džemu z červeného rybízu, 1 lžicí šťávy z růžových grepů a s 3 lžícemi portského vína. Ovocnou směs vymícháme a přidáme ji do 1 litru čistého vařícího zvěřinového bujonu a vše pomalu vaříme 10 minut.
- 2Uvařený jazyk pokrájíme na plátky a dáme do mírně bublajícího vývaru vařit jen 5 minut.
- 3Vývar dochutíme citronovým pepřem, solí, posypeme omytým, drobně pokrájeným kerblíkem a podáváme.
- 4Zvěřinový bujon [28678]:
- 5Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 6Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 7V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 8Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 9Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.