Zahuštěná polévka Chabrilan
240 min.
Ingredience
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 1kusŽemle tuková
- 70mililitrůMléko plnotučné
- 30gramůStrouhanka
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 30gramůPažitka
- 40gramůProtlak rajčatový
- 1špetkaMuškátový oříšek
- Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]
- 40gramůCeler bulvový
- 30gramůCibule
- 80gramůJátra hovězí
- 40gramůKapusta hlávková
- 150gramůKosti hovězí morkové
- 800gramůKosti hovězí řídké
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hladká
- 40gramůMrkev kořen
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 40gramůPetržel kořen
- 1lžíceSůl
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
954 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
74 g
Sacharidy
21 g
Vláknina
2 g
Cukr
799 mg
Postup přípravy
- 1Máslo a vejce utřeme v misce, přidáme špetku soli, mletý bílý pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, oloupanou, v mléce namočenou a dobře vymačkanou žemli, jemně nasekanou pažitku a strouhanou housku. Vše dobře promícháme. Hotovou směs necháme chvíli odpočinout, potom z ní lžičkou tvoříme malé nočky, které vložíme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.
- 2Horký základ zbarvíme rajčatovým protlakem, krátce povaříme, pak do něho přidáme uvařené nočky a podáváme.
- 4Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
- 5Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
- 6Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
- 7V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
- 8Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
- 9Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.