Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem
175 min.
Ingredience
- jíška
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceOlej z vlašských ořechů
- Polévka s jarní zeleninou
- 2stroužkyČesnek
- 100gramůBrokolice
- 200gramůCeler bulvový
- 100gramůMrkev kořen
- 150gramůPastinák
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1kusRajčata
- 1decilitrVíno portské
- 1,5litryVoda pitná
- 100gramůCeler řapíkatý
- 800gramůHovězí oháňka
- 4kusyNové koření celé
- 3lžíceOlej sezamový
- 1lžícePetržel kudrnka
- 2kusyŠalotka
- 0,5lžičkaSůl
- 2kusyŠalotka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1decilitrDžus ananasový
- 1lžičkaCukr krupice
- 2decilitryVíno bílé
- 400gramůZelí hlávkové bílé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 0,5lžičkaChilli koření mleté
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1336 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
33 g
Sacharidy
61 g
Vláknina
9 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Hlávkové bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Čerstvý tymián opláchneme pod tekoucí vodou, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 2V hrnci si rozehřejeme máslo, cibuli zpěníme, přidáme k ní pokrájené zelí, sůl, chilli, cukr, promícháme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilijeme 8 dl jarního zeleninového vývaru. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme 2 dl bílého vína, 1 dl ananasové šťávy a polévku pomalu vaříme 10 minut.
- 3Během vaření si v malé pánvi rozpálíme 3 lžíce ořechového oleje a na něm opražíme dozlatova (za stálého míchání) 3 lžíce hladké mouky. Takto upraženou jíšku pomalu zamícháme do vařící polévky tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Po 5 minutách vaření přidáme pokrájený tymián a polévku podáváme.
- 4Polévka s jarní zeleninou [27888]:
- 5Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
- 6Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
- 7Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
- 8Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.
- 9Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.