Zapečená husí játra v listovém těstě
105 min.
Ingredience
- marináda
- 5decilitrůVíno bílé
- 1lžičkaRozmarýn čerstvý
- mleté maso
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 200gramůTelecí plec
- 300gramůVepřová plec
- 1decilitrMléko polotučné
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 3lžíceStrouhanka
- 1kusŽemle tuková
- 2centilitryMartell cognac
- 1kusVejce slepičí
- 450gramůListové těsto
- 1kusCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůJátra husí
- 0,5lžíceSůl
- 0,5lžičkaOregano sušené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1123 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
66 g
Sacharidy
63 g
Vláknina
3 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Vepřové a telecí maso omyjeme, nakrájíme na kostky, dáme do mísy, posypeme lžičkou čerstvého rozmarýnu, zalijeme bílým vínem, necháme přes noc v chladničce marinovat.
- 2Druhý den maso vyjmeme z marinády a jemně pomeleme, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme namočenou žemli v mléce, vejce, oregano.
- 3Oloupanou cibuli drobně pokrájíme, na rozpuštěném másle zpěníme dozlatova a pak ji přidáme k mletému masu. Směs dobře promícháme, přidáme ušlehanou smetanu, ochutíme koňakem, ještě přidáme trochu strouhanky. (Strouhanky by mělo být jen tolik, aby směs byla tuhá.) Vše znovu dobře promícháme.
- 4Omytá husí játra nakrájíme na kostičky, vmícháme je do mletého masa.
- 5Chlebíčkovou formu vyložíme papírem na pečení, na něj položíme vyválený plát z listového těsta, aby okraje těsta visely přes okraj formy minimálně 5 cm. Formu naplníme masovou směsí, překryjeme ji plátem z listového těsta, povrch propícháme na více místech vidličkou (aby mohla unikat pára), potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předem vyhřáté trouby (240 °C). Pečeme při 200 °C přibližně 70 minut do zlatohněda.
- 6Játra v listovém těstě necháme vychladit a studená podáváme s hlávkovým salátem a rajčaty.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.