Zapečené slávky
55 min.
Ingredience
- 50mililitrůVíno bílé
- 1stroužekČesnek
- 3kilogramyMušle slávky
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 30gramůPetržel - nať
- 3gramyPepř černý mletý
- 30gramůStrouhanka
- 20gramůMáslo čerstvé
- 5gramůSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
963 kcal
Bílkoviny
92 g
Tuky
47 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
720 mg
Cukr
456 mg
Postup přípravy
- 1Do hrnce nalijeme víno, vložíme drcený česnek a přivedeme k varu. Dvě minuty zvolna vaříme.
- 2Očištěné slávky dáme do hrnce, přikryjeme poklicí a opět přivedeme k varu. Vaříme 5–6 minut, až se slávky otevřou. Mušle vyjmeme.
- 3Vývar přecedíme, přivedeme k varu a necháme vyvařit asi na 3 polévkové lžíce. Vlijeme smetanu a omáčku prohřejeme. Přimícháme polovinu petrželové natě, osolíme a opepříme.
- 4Z každé slávky odstraníme svrchní část škeble, slávky se spodními škeblemi upravíme na velký žáruvzdorný talíř. Nabíráme omáčku a slávky poléváme, posypeme je strouhankou a pokropíme rozehřátým máslem. Na 5 minut dáme talíř 10 cm pod horký gril, až pokrm zezlátne.
- 5Ozdobíme zbylou petrželovou natí a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.