Zdíkovská polévka s libečkem
60 min.
Ingredience
- 2litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusPetržel kudrnka
- 300gramůBrambory
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceCeler - nať
- 1lžíceLibeček
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej olivový
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžíceMajoránka
- 3lžíceHouby sušené
- Namočené krupky
- 3lžíceKrupky trhané
- 2decilitryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
181 kcal
Bílkoviny
4 g
Tuky
10 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Sušené hřibovité houby promyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do misky a zalijeme 2 dl vody. Necháme je namočené 30 minut, potom je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
- 2Malé krupky dobře promyjeme, dáme do druhé misky a zalijeme též 2 dl vody. Necháme je namočené tak dlouho, jako houby. Potom je scedíme a necháme okapat.
- 3Oloupeme a omyjeme mrkev, 1/4 celeru, petržel a brambory. Brambory pokrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli s česnekem a drobně je pokrájíme. Celerovou nať a libeček omyjeme a svážeme.
- 4V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní pokrájenou zeleninu a krátce, za stálého míchání, zeleninu osmažíme. Zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a krupky a snítky celerové natě a libečku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a pomalu vaříme 25-30 minut doměkka. Z uvařené polévky vyjmeme celerovou nať a libeček a podáváme posypané nasekanou petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.