Zeleninová polévka s čerstvým sýrem
105 min.
Ingredience
- 300gramůCibulka jarní
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 4lžíceSýr Lučina - termizovaný
- 3lžíceJogurt bílý
- 2centilitryKmínka - Akvavit
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
407 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
22 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
8 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Omyjeme kopr, otrháme lístky a odložíme na ozdobení polévky.
- 2V hrnci na másle cibuli s česnekem zpěníme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 5 minut.
- 3V misce si vymícháme 4 lžíce čerstvého sýru (žervé) se 3 lžícemi bílého jogurtu a 2 cl Akvavitu a přimícháme 2 žloutky.
- 4Směs vmícháme do polévky, kterou dochutíme solí a pepřem.
- 5Porce polévky ozdobíme koprem a podáváme.
- 6Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 8Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 9V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 10Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 11Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.