Zeleninová polévka s telecím hrudí
145 min.
Ingredience
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
- 1lžičkaLibeček
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
660 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
36 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
13 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme telecí hrudí, osušíme a nakrájíme na hranolky. Omytý květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2V hrnci na rozpáleném másle a oleji krátce orestujeme maso, přidáme k němu kořeněnou zeleninu a spolu vše krátce podusíme. Zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu a pomalu vaříme 5 - 6 minut. Pak přidáme květákové růžičky a vaříme dalších 5 minut. Ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, posypeme pažitkou a podáváme.
- 3Zeleninový bujon [30258]:
- 4Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 5V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 6Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 7svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 8Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 9Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.