Zeleninová polévka se šunkou a sýrem
145 min.
Ingredience
- 100gramůKarotka
- 4kusyCibulka jarní
- 100gramůŠunka dušená
- 100gramůSýr Parmezán
- 2lžíceMáslo jihočeské
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 2kusyČesnek
- Zeleninový bujon [30258]
- 2kusyBobkový list
- 1lžičkaLibeček
- 250gramůCeler bulvový
- 1kusCibule
- 4kusyJalovec
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 250gramůPórek
- 2lžíceSůl mořská
- 200gramůTuřín
- 0,5litrVíno růžové
- 1litrVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
636 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
33 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
11 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Jarní cibule drobně pokrájíme, oloupaný česnek prolisujeme. Očištěnou karotku pokrájíme na nudličky. Jarní cibulku – nať omyjeme a pokrájíme na kroužky a odložíme do misky ( použijeme ji na ozdobu).
- 2Vařenou šunku pokrájíme na tenké hranolky. Sýr parmezán nastrouháme.
- 3V hrnci na rozpuštěném másle a oleji zpěníme cibuli dozlatova, pak přidáme karotku a dusíme 4 minuty.
- 4Přimícháme šunku a zalijeme 1 litrem zeleninového bujonu. Přivedeme k varu, snížíme teplotu, dochutíme solí, pepřem a mletou červenou paprikou a vaříme 5-6 minut.
- 5Každou porci podáváme posypanou kroužky jarní cibulky a parmezánem.
- 6Zeleninový bujon [30258]:
- 7Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
- 8V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
- 9Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
- 10svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
- 11Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
- 12Případně dochutíme solí a pepřem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.