Zeleninové lasagne s bešamelovou omáčkou
105 min.
Ingredience
- Bešamelová omáčka
- 2gramyMáslo čerstvé
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 500mililitrůMléko polotučné
- 60gramůSýr Parmezán
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 12kusůLasagne
- 3lžíceOlej olivový
- 2kusyCibule
- 2stroužkyČesnek
- 2kusyLilek
- 1kusCuketa
- 1kusPaprika červená
- 1kusPaprika žlutá
- 400gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 150mililitrůVývar zeleninový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 50gramůSýr Ementál (Primátor)
- 3lžíceProtlak rajčatový
- 1litrVoda pitná
- 1kusPažitka
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
454 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
28 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
8 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Ve vroucí osolené vodě vaříme lasagne podle návodu na obalu. Poté je ponoříme do mísy se studenou vodou, aby se neslepily.
- 2Na pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- 3Lilek, cuketu a papriky omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev k cibuli a česneku. Poté přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, rajčatový protlak, osolíme, opepříme a za občasného míchání vaříme, dokud zelenina není měkká. Během vaření ředíme zeleninovým vývarem.
- 4Bešamelovou omáčku si připravíme tak, že v kastrůlku rozpálíme máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku, přilijeme mléko a za stálého míchání necháme zhoustnout, nakonec přimícháme najemno nastrouhaný parmezán. Vše důkladně promícháme tak, aby se sýr v omáčce rozpustil. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
- 5Zapékací mísu vymažeme máslem, nalijeme do ní polovinu bešamelové omáčky, poté mísu vyložíme lasagnemi, na ně dáme zeleninovou směs, znovu poklademe lasagnemi a zeleninovou směsí a nakonec opět poklademe lasagnemi, které přelijeme zbytkem bešamelové omáčky a posypeme nastrouhaným ementálem. Lasagne vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 35 minut. Před podáváním zdobíme najemno nasekanou pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.