Zeleninový bujon s ječmenem
90 min.
Ingredience
- 100gramůJečmen - obilky
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1stroužekČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 150gramůPetržel kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 1kusBobkový list
- 1lžičkaEstragon
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 250gramůMrkev kořen
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
299 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
6 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Den předem si namočíme ječmen do studené vody. Druhý den ho scedíme. Očistíme stroužek česneku a prolisujeme. Omyjeme petržel kudrnku, drobně ji pokrájíme.
- 2V hrnci přivedeme k varu bujon z kořenové zeleniny, přimícháme ječmen, česnek, dochutíme solí a bílým pepřem.
- 3Vaříme pomalu 1-2 minuty, přimícháme petrželku a podáváme.
- 4Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 5Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek, vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 6Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 7V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 8Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 9Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.