Zeleninový nákyp s masovými kuličkami
55 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 4litryVoda pitná
- 400gramůPórek
- 400gramůMrkev kořen
- 1kusCibule
- 50gramůMáslo čerstvé
- Na masové kuličky
- Na omáčku
- 1litrVývar z hovězích kostí
- 250gramůCréme fraiche
- 300gramůSýr smetanový tavený 45%
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1410 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
110 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
10 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Brambory ve slupce uvaříme, scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, mrkev na tenké kostičky, vhodíme do horké vody a povaříme 5 minut.
- 2Mleté maso smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhankou a vejci. Rukami tvarujeme malé kuličky, které opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji.
- 3Zahřejeme créme fraiche spolu s vývarem, přidáme tavený sýr a na mírném ohni, za stálého míchání uvaříme hustý krém. Stáhneme ze sporáku, vmícháme žloutky, okořeníme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- 4Pekáček vymažeme máslem, naskládáme vrstvu brambor, přelijeme částí omáčky. Další vrstvu tvoří připravené mrkvové kostičky, které také přelijeme trochou omáčky. Opět rozložíme brambory, přelijeme omáčkou, potom dáme pórek a také omáčku. Na povrch naskládáme opečené masové kuličky a polijeme zbylou omáčkou.
- 5Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při teplotě 220°C 30-35 minut. Ještě teplé jídlo nakrájíme na porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ozdobíme drobně nasekanou zelenou častí jarní cibulky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.