Zelná polévka s ananasovou šťávou
180 min.
Ingredience
- Polévka s jarní zeleninou
- 1kusBobkový list
- 1kusChilli paprička
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1kusRajčata
- 1decilitrVíno portské
- 100gramůBrokolice
- 200gramůCeler bulvový
- 100gramůCeler řapíkatý
- 800gramůHovězí oháňka
- 4kusyNové koření celé
- 3lžíceOlej sezamový
- 2kusyŠalotka
- 100gramůMrkev kořen
- 150gramůPastinák
- 2stroužkyČesnek
- 1lžícePetržel kudrnka
- 1,5litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 600gramůZelí kysané
- 2kusyCibule
- 3lžíceHusí sádlo
- 1lžičkaCukr krupice
- 1decilitrDžus ananasový
- 2lžičkyKopr čerstvý
- 2,5lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1290 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
35 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
10 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Kysané zelí, pokud je velmi kyselé, propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Čerstvý kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2V hrnci na rozpáleném husím sádle cibuli osmažíme dozlatova, přidáme k němu kysané zelí, promícháme a zakryjeme pokličkou a zelí s cibulkou podusíme 5-7 minut, a zalijeme ho 1 litrem zeleninového vývaru s jarní zeleninou. Polévku přivedeme k varu, pak zmírníme teplotu, přimícháme 2,5 lžíce rajského protlaku, 1 dl ananasové šťávy, podle chuti dosolíme, opepříme a dosladíme lžičkou cukru.
- 3Každou porci posypeme polovinou lžičky pokrájeného kopru.
- 4Polévka s jarní zeleninou [27888]:
- 5Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.
- 6Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.
- 7Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.
- 8Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.
- 9Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.