Žluté rizoto s plody moře
70 min.
Ingredience
- 300gramůRýže Basmati
- 300gramůMušle srdcovky
- 300gramůMušle slávky
- 1kusCibule
- 60gramůŠafrán
- 200gramůSépie
- 150gramůGarnát obecný
- 1kusCuketa
- 60gramůPetržel - nať
- 1litrVývar rybí
- 100mililitrůVíno bílé
- 30gramůMáslo čerstvé
- 70mililitrůOlej olivový
- 5gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 1stroužekČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
646 kcal
Bílkoviny
48 g
Tuky
30 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme mušličky a vhodíme na několik hodin do mísy plné studené osolené vody.
- 2Odrhneme důkladně slávky, omyjeme pod studenou vodou a scedíme. Očistíme sépie, sloupneme z kůže, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na proužky.
- 3Cuketu pokrájíme na kolečka, petrželku nasekáme najemno, oloupeme cibuli a česnek, cibuli jemně nasekáme a stroužek česneku mírně podrtíme.
- 4Slávky a mušličky dáme do různých pánví, přidáme do každé lžíci oleje a stroužek česneku, lžíci bílého vína a trochu petrželky a na mírném ohni za občasného zatřesení pánvemi necháme slávky a mušličky pod pokličkou otevřít.
- 5Pánve stáhneme z ohně, měkkýše vyloupeme ze skořápek a shromáždíme v míse. Skořápky a slávky a mušličky, které se neotevřely, vyhodíme.
- 6Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko.
- 7Do pánve nalijeme 2 lžíce oleje a smažíme 2-3 minuty očištěné sépie a ocásky garnátů. Osolíme, opepříme a vyjmeme a dáme stranou.
- 8Do stejné pánve vložíme máslo a osmažíme nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a za častého míchání osmažíme. Přilijeme bílé víno a necháme na prudkém plameni vyvařit.
- 9Postupně přiléváme vařící rybí vývar a vaříme v něm rýži 15-18 minut.
- 10V polovině vaření přidáme do rýže šafrán, rozmíchaný v troše vařícího vývaru.
- 11Rozehřejeme olej, smažíme 2-3 minuty na kolečka pokrájené cukety, osolíme a opepříme.
- 12Pět minut před koncem vaření přidáme do rýže pokrájené sépie, ocásky garnátů, vyloupané slávky a vyloupané mušličky, osmažené cukety a petrželku.
- 13Hotové rizoto podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.