Zvěřinová polévka s bezinkovou šťávou
160 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 2kusyJalovec
- 40gramůCeler - nať
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 200gramůMrkev kořen
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř bílý
- 1decilitrBezinková šťáva
- 2špetkyHřebíček
- 1,5lžičkySůl
- 1špetkaKoriandr čerstvý
- 3lžíceRakytníková šťáva
- 300gramůZaječí maso
- 1špetkaZázvor mletý
- 1lžícePažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
662 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
21 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
11 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Omyté maso ze zaječího hřbetu pokrájíme na nudličky.
- 2V pánvi si rozpálíme olej s máslem a maso krátce restujeme, pak ho osolíme, opepříme, přimícháme 3 lžíce rakytníkové šťávy a dusíme pod pokličkou 7-10 minut.
- 3V hrnci si přivedeme k varu 1 litr zvěřinového bujonu s 1 dl bezinkové šťávy, pak do něj dáme podušené maso, špetku mletého hřebíčku, špetku zázvoru, koliandr, sůl podle chuti a pomalu vaříme 10 minut.
- 4Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
- 5Zvěřinový bujon:
- 6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.