Zvěřinová polévka se zaječím masem
155 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 200gramůMrkev kořen
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 3lžíceOlej olivový
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 40gramůCeler - nať
- 2kusyJalovec
- 200gramůLišky čerstvé
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej sezamový
- 1lžičkaKmín drcený
- 0,5decilitrRum
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 300gramůZaječí maso
- 1špetkaChilli koření mleté
- 1lžícePetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
722 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
24 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
11 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé lišky očistíme a omyjeme. Větší lišky rozkrájíme.
- 2Zaječí maso (nejlépe z hřbetu) pokrájíme na nudličky, dáme je do mísy a smícháme se solí a mletým černým kořením.
- 3V hrnci na rozpuštěném másle s olejem maso za občasného promíchání podusíme (10 minut), pak k němu přidáme lišky, posypeme kmínem, promícháme a dusíme dalších 5-7 minut. Přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, promícháme a přivedeme k varu. Polévku dochutíme 0,5 dl rumu, špetkou chilli, solí podle chuti a pomalu vaříme 8 minut.
- 4Polévku podáváme posypanou omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
- 5Zvěřinový bujon [28678]:
- 6Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 7Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 8V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 9Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 10Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.