Anglická kuchyně
Anglická kuchyně není tak známá jako třeba francouzská nebo italská kuchyně, v posledních letech se ale především díky mnoha slavným televizním šéfkuchařům prosazuje stále víc. Když navštívíte Londýn, budete překvapeni, kolik lahůdek vám tam nabídnou – a podobně si pochutnáte i v mnoha dalších místech Velké Británie.
Anglická gastronomie byla v minulosti dlouhou dobu považována za nedokonalou. Velký podíl na takovém vnímání kuchyně v Anglii měla především tak trochu žárlivá a na svoji gastronomii vždy pyšná labužnická Francie, která vždy byla rivalem ostrovního království.
Historie anglické kuchyně
Velká Británie se ale stala imperiální mocností a postupně do její kuchyně začaly pronikat suroviny, koření a samozřejmě i jídla z jejích kolonií. Angličané si je velmi rychle „přivlastnili“ a tak dnes o mnohých například indických jídlech tvrdí, že jsou jejich tradiční a dokonce i národní. Jako příklad je možné zmínit třeba oblíbené dušení a kořenění masa – původ této tepelné úpravy je s největší pravděpodobností právě v Indii, pak maso začali dusit Angličané a později se k nim přidala postupně celá Evropa…
Anglická kuchyně v současnosti
Současná anglická kuchyně je poměrně pestrá. Najdete v ní jak prvky z bývalých exotických kolonií, tak i z kanadské, australské, americké nebo i novozélandské kuchyně. V Anglii se dnes dají samozřejmě koupit suroviny a potraviny z celého světa, sortiment navíc obohacují i různé značně početné etnické komunity. Tradiční anglická jídla jsou poměrně vydatná.
Britové mají ve velké oblibě hovězí maso, zvěřinu a krůty, ale ve Walesu si nejraději připravují jehněčí. Protože se jedná o ostrovy s mnoha řekami, jsou na jídelníčku často i ryby a mořské plody, zejména mušle. Vynikající lahůdkou je třeba skotský uzený losos.
Anglický gastronomický den
Anglická snídaně, hovězí steak, sendvič, pudink, odpolední čaj o páté… to jsou základní pojmy, které si asi v souvislosti s anglickou gastronomií vybaví každý. Skutečnost je ale jiná.
Anglická snídaně – English Breakfast - se ve všeobecných představách skládá z opečené slaniny, fazolí, zeleniny, klobásek a čaje. Současná anglická snídaně je ale jiná! Angličané ve všední den snídají cereálie, kukuřičné lupínky – corn flakes, tousty s máslem, džemem nebo marmeládou a čaj, o víkendu snídani doplní nějakou uzeninou, míchanými vajíčky nebo volskými oky, fazolemi. Oblíbená je i opečená bramborová kaše – hash brown, nebo uzené grilované herinky – kippers.
Oběd tak, jak ho známe u nás, si v Anglii samozřejmě můžete dát také, ale Angličané se většinou spokojí se sendvičem a k němu celkem logicky pijí čaj. V oblibě mají i rychlá občerstvení, například Fish and chips.
Večeře je hlavní jídlo celého dne. Rodiny večeří společně, začíná se nejdříve až kolem šesté hodiny, většinou se ale rodina sejde u stolu až v osm nebo dokonce i v devět hodin večer. Servíruje se hlavní jídlo a moučník, výjimkou nejsou ale ani tři chody.
Čaj, sendvič a pikniková deka
Sendvič vznikl v druhé polovině 18. století a může za to John Moutague, hrabě z britského hrabství Sandwich. Podle legendy byl vášnivým hráčem karet a aby nemusel odkládat kvůli jídlu karty, přikázal svému sluhovi vložit steak mezi dva krajíce chleba a tak mohl mít v jedné ruce jídlo a v druhé ďáblovy obrázky. Legenda není nijak historicky podložená, podle záznamů byl ale hrabě velmi důležitým a pracovně vytíženým úředníkem anglické monarchie a tak byl možná sendvič spíš řešením rychlého oběda než držením karet. Podle jiné verze si sendvič nechával připravovat kníže Earl Sandwich, a i v tomto případě se jednalo o občerstvení při karetní hře…
Sendvič je dnes nejen v Anglii velmi oblíbeným druhem rychlého jídla. Náplň je různá, používají se různé druhy masa – nejčastěji ale smažené mleté, zelenina, sýry, vajíčka i různé omáčky. Sendvičové housky, bagety nebo chleby se mohou namazat máslem, potřít olejem nebo hořčicí, případně kečupem. Zajímavé je, že Angličané si sendviče připravují ve tvaru trojúhelníku, proč to tak ale dělají, nikdo vlastně pořádně neví.
Čaj o páté je další britská tradice, která vznikla už v 19. století a zásluhu na tom má Anna, vévodkyně z Bedfordu. Dodnes se dodržuje v mnoha domácnostech, ale i firmách, hotelech a samozřejmě v čajovnách. Odpolední čaj se servíruje kolem 16 hodiny, většinou se jedná o velmi kvalitní indický nebo cejlonský čaj, podle chuti s cukrem nebo s mlékem, případně čaj čínský nebo bylinkový s citronem. K odpolednímu čaji patří malé sendviče, velmi často plněné jemnou rybí pomazánkou. V některých oblastech Anglie se k čaji servírují i koláčky s džemem a smetanou nebo lívance, případně ovocný koláč, piškotová bábovka a různé místní pekařské speciality – ve Skotsku například tradiční sušenky z lineckého těsta.
Deka na piknik a piknikový koš patří k tradičnímu vybavení snad každé britské domácnosti. Piknik s rodinou, známými a přáteli někde v přírodě, na břehu řeky nebo v parku si Angličané dopřávají velmi rádi a často. V posledních letech se staly velmi oblíbenými i takzvané piknikové snídaně, kdy se často i neznámí lidé sejdou na nějakém piknikovém místě a zde vzájemně ochutnávají připravené sendviče, koláče a další lahůdky.
Zajímavosti anglické gastronomie
Možná to ani nevíte, ale i Anglie dala světové gastronomii různé ingredience. Například v roce 1756 právě v Anglii vznikla domácí majonéza, později zde vymysleli i recept na worcesterovou omáčku a v roce 1902 hnědou kvasnicovou pomazánku Marmite, používanou především na tousty. Z Anglie má také původ v anglosaských zemích oblíbená náplň vánočního koláče Mincemeat, která se skládá z cukru, tuku, rozinek a pomerančové kůry. V Británii i jinde na světě je také už víc než sto let stará hnědá omáčka HP Sauce. Její jméno má původ ze zkratky britského parlamentu Houses of Parlament, kde byla poprvé připravena a Parlament je také dodnes zobrazený na její etiketě.
Typická anglická jídla
Kuchyně ve Velké Británii je velmi rozmanitá, v některých oblastech mají mnoho chutných a zajímavých specialit.
Hovězí maso se v Anglii servíruje velmi často. Nejrozšířenějším jídlem je Sunday roast – nedělní pečeně – pečené maso s pečenými brambory a zeleninou. Chuť masa zvýrazňuje hustá vypečená šťáva nebo omáčka, často křenová.
Beef Wellington je hovězí roštěná pečená vcelku a obalená v těstu a paštice. Angličané se v tomto případě dohadují o originalitu s Francouzi, kteří mají jeden podobný recept.
K pečeným masům si Angličané velmi často jako přílohu servírují smažené věnečky z litého těsta, nazývané Yorkshire puding. Oblíbená je i hustá hnědá omáčka Gravy, kterou se polévá maso. Gravy se prodává granulovaná ve velkém množství příchutí.
Cottage Pie a Shepherd´s Pie jsou další typická anglická masová jídla – je to mleté jehněčí maso, zapečené s mrkví v bramborové kaši. V bramborové kaši se velmi často servírují i klobásky, tomuto jídlu se v Anglii říká Sausages nebo Bangers and mash.
Fish and chips jsou obalené a smažené kousky ryb nebo mořské plody, servírované s hranolky a někdy i s octem. Vynikající je v této úpravě například bílá treska. Fish and chips dostanete v Anglii na mnoha místech stejně jako Plougman's lunch – chléb se sýrem, nakládanou zeleninou a hlávkovým salátem. Nejoblíbenější sýr je čedar, někdy ho nahrazují paštikou nebo šunkou.
Pie nebo Pies jsou slané koláče s náplní ze sekaného, případně velmi drobně nakrájeného masa, používají se ale i vnitřnosti, nejčastěji játra a ledvinky. Většinou se konzumují s naloženou zeleninou a hořčicí, mohou se jíst teplé i studené. Nejznámější je zřejmě Steak and kidney pie – v těstě zapečená směs hovězí ho masa a ledvinek.
Masové koláče se ale nepřipravují jen z těsta, velmi často se používá bramborová kaše. Příkladem je Shepherd's pie - Pastýřský koláč - je v bramborové kaši zapečené dušené na malé kousky nakrájené skopové nebo jehněčí maso, smíchané s česnekem, nastrouhanou mrkví a bylinkami.
V zemích britského království mají i svá krajová jídla. Ve Skotsku je národním jídlem Haggis – mleté vnitřnosti z ovcí, lůj a ovesné vločky, které se smíchají a vaří v ovčím žaludku. Jako příloha se podávají šťouchané brambory a dušená zelenina. Ve Walesu zase mají Lavebread připravený z tmavých mořských řas, který se servíruje studený s různě upravenými dary moře, případně teplou opečenou slaninou, tousty a rajčaty. Další krajovou specialitou je Cumberland sausage, dlouhá uzenka z kořeněného vepřového masa nebo Black puding, velmi podobný našemu českému vepřovému jelitu.
V tak konzervativní zemi, jako je Anglie, mají samozřejmě i mnoho jídel, spojených s různými tradičními svátky. Zřejmě nejvíce známý je Christmas puding, kterému se také říká Plum pudding. Tento velmi sytý dezert ze sušeného ovoce, oříšků, cukru a melasy je nedílná součást zdejších Vánoc.
Angličané jsou také pyšní na své vynikající sýry z kravského mléka – známý cheddar nebo ostrý zrající Stilton se často servírují po večeři s portským vínem.
Anglické lahůdky ve vaší kuchyni
Vybrali jsme a vyzkoušeli několik typicky anglických receptů a zde vám nabízíme ty, které jsou podle našeho názoru opravdu vynikající.
Mátová omáčka
Jednoduchá a přitom jedinečná omáčka, vhodná především k skopovému masu.
Suroviny
- čerstvá máta peprná
- 0,5 decilitru octa
- 100 gramů práškového cukru
- sůl
- voda
Postup
Lístky máty peprné opláchněte pod studenou vodou, osušte je v čisté utěrce pak najemno nasekejte. V hrnci svařte ocet s cukrem, pak přimíchejte nasekanou mátu, přilijte trochu vody, omáčku mírně osolte a nechte pomalu vychladnout
Hrušky na červeném víně s kořením a medem
Historický recept z tudorovského období Anglie
Suroviny
- 6 hrušek
- 0,7 litru suchého červeného vína
- 250 gramů cukru krupice
- 0,3 litru sherry – světle krémové
- 1 lžíce mleté nebo rozdrcené skořice
- 1 lžička mletého nebo drceného zázvoru
Postup
Hrušky oloupete – nejlépe výkyvnou škrabkou na tenkou slupku, necháme na nich stopky a nezbavujeme je ani jádřince.
V hrnci ohřejete červené víno a rozpustíte v něm polovinu cukru, pak směs přivedete do varu, hrušky do ní ponoříte a necháte je pod pokličkou vařit přibližně 10 minut – hrušky by měly být měkké, ale ne rozvařené. Uvařené hrušky přendáte do uzavíratelné sklenice.
V době vaření hrušek v druhém hrnci ohřejete sherry a smícháte ho se zbývající polovinou cukru a kořením. Po vyjmutí hrušek z vína připravené sherry přelijete do hrnce s vínem, promícháte a přivedete do varu. Směs necháte vařit 5 minut , pak ji horkou nalijete do sklenice s hruškami, které uzavřete a necháte vychladnout.
Hrušky se servírují přelité sirupem – nálevem ze sklenice, chuť je možné zvýraznit přidáním lísku máty nebo čerstvými bobkovými lístky. Osvěžující jsou vychlazené se sirupem šlehačkou.
Domácí zázvorové pivo
Recept na domácí pivo, které se vařilo už v dávných dobách Tudorovců.
Suroviny na zákvas:
- 15 gramů kvasnic nebo 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžíce cukru krupice
- 3,5 decilitru vody
Suroviny na kvašení
- 7 lžic nastrouhaného zázvoru
- 7 lžic cukru krupice
- 280 gramů cukru krupice
- 2 citrony – šťáva
- 0,95 litru vody
Postup
Nejdříve si připravíte zákvas. Ve velké sklenici nebo speciální kvasné nádobě smícháte kvasnice nebo sušené droždí s cukrem a 3,5 decilitry teplé vody. Sklenici zakryjete a kvasinky necháte 24 hodin rozmnožit na teplém místě.
Do zákvasu pak po 7 dní přidáte každý den lžičku nastrouhaného zázvoru a lžičku cukru. Po týdnu rozkvašenou kapalinu přecedíte přes jemné síto do velké nádoby nebo hrnce.
V 9,5 decilitrech vody rozpustíte 280 gramů cukru a roztok přimícháte k zákvasu. Chuť můžete „vyvážit“ citronovou šťávou a pivo ještě naředit převařenou vodou.
Pivo se nyní musí přelít do lahví, kde dokvasí. Nejvhodnější jsou speciální pivní lahve, mohou se ale použít i klasické PET lahve. V dobře uzavřených lahvích se pivo nechává dokvasit dalších 7 dní. Během této doby se nasytí kysličníkem uhličitým a v lahvi vzniká tlak, který můžete občas velmi pomalu upustit.
Pokud vás tento recept zaujal a chcete mít své vlastní pivo, podívejte se i na jiné možnosti domácího vaření piva.
Vánoční puding
Do Vánoc je sice ještě dost času, ale anglický vánoční puding můžete ochutnat mnohem dřív… Pokud byste ho chtěli mít přímo na vánoční svátky, musíte si ho připravit přibližně dva měsíce předem.
Suroviny
- 250 gramů malých rozinek
- 125 gramů rozinek sultánek
- 100 gramů nasekané kandované ovocné kůry
- 50 gramů oloupaných uvařených nasekaných mandlí
- 125 gramů hrubé mouky
- 225 gramů cukru krupice – lépe hnědý cukr
- 200 gramů rostlinného tuku
- 125 gramů strouhanky
- 1 lžíce melasy
- 5 lžic rumu
- půl lžičky soli
- půl lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- půl lžičky mletého zázvoru
- lžička směsi skořice, muškátového oříšku a nového koření,
- 1 citron – šťáva a nastrouhaná kůra
- tuk na vymazání formy
- voda podle potřeby
Postup
Formu nebo formy na vaření pudinku mírně vymažete a připravíte si velký kastrol nebo jinou varnou nádobu - případně nádoby – do kterých se forma – formy – vejdou.
Rozinky a sultánky opláchnete v horké vodě, osušíte je v čisté utěrce a ve velké míse smícháte s kandovanou ovocnou kůrou a nasekanými uvařenými mandlemi. Pak k směsi přimícháte mouku, sůl, koření, cukr, strouhanku a tuk, citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a melasu. Směs naředíte rumem a vodou tak, aby byla hustá a měkká.
Připravenou směs přendáte do vymazané formy nebo forem, přikryjete je voskovaným papírem a alobalem a vložíte do hrnce.
Do hrnce nalijete vodu tak, aby byla přibližně do poloviny výšky formy, přivedete ji do varu a pudink necháte vařit na mírném ohni přibližně 3 až 4 hodiny podle velikosti formy – forem. V průběhu vaření případně vodu doplňujte.
Po uvaření pudink necháte vychladnut a uložíte ho na suché a chladné místo, kde by měl být jeden až dva měsíce.
Před servírováním se pudink musí znovu ohřát v páře, a to po dobu 2 až 3 hodiny.
Hotový pudink na servírovacím tácu je možné flambovat s brandy.